• Home
  • Ανακοινώσεις

26 ΙΟΥΝΗ 2020 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Μένουμε ανυπότακτοι με καθαρή σκέψη!  Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά!

Η φετινή χρονιά, ιδιαίτερα  η περίοδος της καραντίνας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ανέδειξε, περισσότερο από ποτέ, ότι κοινωνικές αιτίες όπως η ανεργία, η διαρκώς αυξανόμενη φτώχεια, οι φραγμοί στα όνειρα και τα κίνητρα των νέων για καλύτερη ζωή, όχι μόνο εντείνουν τις ψυχολογικές αιτίες που καθιστούν τους νέους ευάλωτους στη χρήση από ουσίες, αλλά  μειώνουν και  τα κίνητρα για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη.  

Όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν επιδείνωση του φαινομένου

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση

Ανακοίνωση του ΕΣΥΝ για την προστασία των τοξικοεξαρτημένων με αφορμή την επιδημία του Κορονοϊού.

Οι πολιτικές υποβάθμισης της προστασίας, περίθαλψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των τοξικοεξαρτημένων, από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, καθιστούν τους εξαρτημένους και τους θεραπευόμενους ακόμα πιο έκθετους στις συνέπειες του κορονοϊού. Όπως αναφέρουν θεραπευτικά προγράμματα στη χώρα μας αλλά και διεθνείς δημοσιεύσεις, η πλειοψηφία των εξαρτημενων είναι πολύ πιο ευάλωτοι  στα συμπτώματα του κορονοϊου.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση

Με νόμο από την πίσω πόρτα συνεχίζουν τη διάλυση της πρόληψης και της απεξάρτησης!

Ψηφίστηκε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου ο νόμος για την πολιτική προστασία. Σε αυτό το νόμο,    η κυβέρνηση σαν τον κλέφτη, είχε καταθέσει άρθρο με το οποίο, επεκτείνεται η δυνατότητα δημιουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης.    Συγκεκριμένα, με μια διάταξη-σφήνα στο νόμο η Ν.Δ. αξιοποιεί το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ κι εκχωρεί στους Δήμους και τις περιφέρειες την ευθύνη δημιουργίας ΧΕΧ. Τα κομμάτια του παζλ των δύο    κομμάτων ενώνονται!

   Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε τους ΧΕΧ, αναθέτοντας, μάλιστα, την ευθύνη λειτουργίας τους και σε "στεγνά" προγράμματα απεξάρτησης (όπως οι δομές του ΚΕΘΕΑ και το 18 Άνω). Ήταν, δηλαδή η πρώτη κυβέρνηση που τόσο απροκάλυπτα θεσμοθέτησε νόμο που αλλοιώνει την αποδεδειγμένα αποτελεσματική φιλοσοφία των "στεγνών" προγραμμάτων μετατρέποντάς τα σταδιακά σε προγράμματα υποκατάστασης.    Η πρώτη κυβέρνηση που μίλησε για κοινή δράση ΚΕΘΕΑ-ΟΚΑΝΑ με σκοπό τη μείωση του κόστους των θεραπειών κόντρα στις ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται.

Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη! Αφού κατήργησε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ για να βάλει στο ΔΣ, τους πιο “κατάλληλους” ανθρώπους να το αλλοιώσουν (διευκολύνοντας ουσιαστικά την υλοποίηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ), ανέθεσε την ευθύνη της δημιουργίας ΧΕΧ και στους Δήμους και τις Περιφέρειες, που δεν έχουν το κατάλληλο προσωπικό, εξοπλισμό και γνώσεις. Προσπαθεί έτσι, από τη μία να μειώσει και άλλο τον προϋπολογισμό που θα διατίθεται και από την άλλη να συνεχίσει μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης της απεξάρτησης. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι με την ίδια διάταξη εκχωρεί τη δυνατότητα σε ιδιωτικούς φορείς και ιδιώτες να συνταγογραφούν ανταγωνιστικά στις ναρκωτικές ουσίες φάρμακα.

Το ΕΣΥΝ καλεί όλους τους νέους να μην ανεχτούν κανένα μέτρο που, μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και έντασης των κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων που οδηγούν στην τοξικοεξάρτηση, διαλύει την πρόληψη, τη θεραπεία, την επανένταξη και αθωώνει τη χρήση ναρκωτικών στην νεολαία. Οι ΧΕΧ μειώνουν περισσότερο το κίνητρο για θεραπεία, νομιμοποιούν στη συνείδηση της νεολαίας όλα τα ναρκωτικά και το μόνο που εποπτεύουν είναι η ακροβασία των εξαρτημένων μεταξύ φυσικού και κοινωνικού θανάτου. Το ΕΣΥΝ απαιτεί να αποσυρθεί η διάταξη, να καταργηθεί ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους ΧΕΧ    και να μην δημιουργηθεί κανένας Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης σε καμία περιοχή της Ελλάδας.

Η Γραμματεία του ΕΣΥΝ

Εκτύπωση

ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ

Με την απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 30/9/2019 και ορίζει το διορισμό του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας, η κυβέρνηση της ΝΔ παρεμβαίνει στη λειτουργία του με πρόθεση να αλλοιώσει το χαρακτήρα του.

Με την ενέργεια αυτή η κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις προηγούμενες, στην άσκηση της ίδιας «αντιναρκωτικής πολιτικής» που υπηρετεί το συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Πρόκειται για την πολιτική της ΕΕ που προωθεί σαν κύρια μορφή «θεραπείας» την χορήγηση υποκατάστατων και την μεγαλύτερη περιθωριοποίηση των χρηστών με τη δημιουργία των ΧΕΧ.

Το ΚΕΘΕΑ με την 37χρονη δράση του αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι ο εξαρτημένος μπορεί να αλλάξει τη ζωή του και να επανενταχθεί ενεργά στην κοινωνική ζωή. Η  αυτοδιοίκηση του είναι άρρηκτα δεμένη με το χαρακτήρα των «κοινοτήτων» του. Με τις αξίες στις οποίες στηρίζονται: την πίστη στην ανθρώπινη δύναμη και θέληση, την προσφορά και τη αλληλεγγύη, η συλλογικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αυτός ακριβώς ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ είναι αγκάθι, για την άσκηση της παραπάνω «αντιναρκωτικής πολιτικής». Αυτή είναι η αιτία για τις επιθέσεις που δέχεται διαχρονικά, από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, την προσπάθεια ενοποίησής του με τον ΟΚΑΝΑ, τον Στρατηγικό Σχεδιασμού στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση, μέχρι την επίθεση που δέχεται σήμερα.

Το ΕΣΥΝ σε όλη τη διάρκεια της δράσης του στήριξε τη δράση του ΚΕΘΕΑ, προβάλλοντας το χαρακτήρα και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων του. Πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση στήριξης των δομών του αλλά και στη δημιουργία νέων.

Απευθύνουμε κάλεσμα στο λαό μέσα από τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία, τους συλλόγους γονέων,  ιδιαίτερα στους νέους μέσα από τις Οργανώσεις τους (μαθητικά Συμβούλια, Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους), να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιναρκωτικού κινήματος. Να ενσωματώσουν στη  δράση τους τα αιτήματά του.

Να παλέψουμε μαζικά και οργανωμένα για:

  • Αντιναρκωτική πολιτική με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Ενιαίου Φορέα Πρόληψης-Θεραπείας-Κοινωνικής Επανένταξης.
  • Να δοθεί βάρος στην πρωτογενή πρόληψη με στόχο τη μείωση της ζήτησης ναρκωτικών.
  • Να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ και να ενισχυθεί με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Να στηριχθούν τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα ως το κύριο μοντέλο θεραπείας.

Η Γραμματεία του ΕΣΥΝ

Εκτύπωση

26 ΙΟΥΝΗ 2019

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

 Ζήσε την πραγματικότητα – Γίνε νικητής της ζωής που σου αξίζει

 Για μια ακόμη χρονιά βλέπουμε να οξύνονται οι κοινωνικές αιτίες (ανεργία, ανέχεια, ανασφάλεια…) που ευνοούν τη χρήση και την εξάρτηση από ουσίες. Αιτίες που αναγκάζουν τους νέους να μειώνουν τις απαιτήσεις τους από τη ζωή, να περιορίζουν τα όνειρά τους, να απογοητεύονται, να παραιτούνται. Αυτό το περιβάλλον ευνοεί την τάση φυγής από την πραγματικότητα που τους συνθλιβεί, μέσα από τους ψεύτικους κόσμους των ναρκωτικών.

Έχουμε τη δύναμη να παλέψουμε συλλογικά και να  γίνουμε νικητές της ζωής.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση