Με νόμο από την πίσω πόρτα συνεχίζουν τη διάλυση της πρόληψης και της απεξάρτησης!

Ψηφίστηκε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου ο νόμος για την πολιτική προστασία. Σε αυτό το νόμο,    η κυβέρνηση σαν τον κλέφτη, είχε καταθέσει άρθρο με το οποίο, επεκτείνεται η δυνατότητα δημιουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης.    Συγκεκριμένα, με μια διάταξη-σφήνα στο νόμο η Ν.Δ. αξιοποιεί το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ κι εκχωρεί στους Δήμους και τις περιφέρειες την ευθύνη δημιουργίας ΧΕΧ. Τα κομμάτια του παζλ των δύο    κομμάτων ενώνονται!

   Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε τους ΧΕΧ, αναθέτοντας, μάλιστα, την ευθύνη λειτουργίας τους και σε "στεγνά" προγράμματα απεξάρτησης (όπως οι δομές του ΚΕΘΕΑ και το 18 Άνω). Ήταν, δηλαδή η πρώτη κυβέρνηση που τόσο απροκάλυπτα θεσμοθέτησε νόμο που αλλοιώνει την αποδεδειγμένα αποτελεσματική φιλοσοφία των "στεγνών" προγραμμάτων μετατρέποντάς τα σταδιακά σε προγράμματα υποκατάστασης.    Η πρώτη κυβέρνηση που μίλησε για κοινή δράση ΚΕΘΕΑ-ΟΚΑΝΑ με σκοπό τη μείωση του κόστους των θεραπειών κόντρα στις ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται.

Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη! Αφού κατήργησε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ για να βάλει στο ΔΣ, τους πιο “κατάλληλους” ανθρώπους να το αλλοιώσουν (διευκολύνοντας ουσιαστικά την υλοποίηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ), ανέθεσε την ευθύνη της δημιουργίας ΧΕΧ και στους Δήμους και τις Περιφέρειες, που δεν έχουν το κατάλληλο προσωπικό, εξοπλισμό και γνώσεις. Προσπαθεί έτσι, από τη μία να μειώσει και άλλο τον προϋπολογισμό που θα διατίθεται και από την άλλη να συνεχίσει μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης της απεξάρτησης. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι με την ίδια διάταξη εκχωρεί τη δυνατότητα σε ιδιωτικούς φορείς και ιδιώτες να συνταγογραφούν ανταγωνιστικά στις ναρκωτικές ουσίες φάρμακα.

Το ΕΣΥΝ καλεί όλους τους νέους να μην ανεχτούν κανένα μέτρο που, μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και έντασης των κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων που οδηγούν στην τοξικοεξάρτηση, διαλύει την πρόληψη, τη θεραπεία, την επανένταξη και αθωώνει τη χρήση ναρκωτικών στην νεολαία. Οι ΧΕΧ μειώνουν περισσότερο το κίνητρο για θεραπεία, νομιμοποιούν στη συνείδηση της νεολαίας όλα τα ναρκωτικά και το μόνο που εποπτεύουν είναι η ακροβασία των εξαρτημένων μεταξύ φυσικού και κοινωνικού θανάτου. Το ΕΣΥΝ απαιτεί να αποσυρθεί η διάταξη, να καταργηθεί ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους ΧΕΧ    και να μην δημιουργηθεί κανένας Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης σε καμία περιοχή της Ελλάδας.

Η Γραμματεία του ΕΣΥΝ

Εκτύπωση