ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 26η ΙΟΥΝΗ 2022 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Η λύση είναι η πρόληψη και όχι η αποδοχή

Αγώνας για ελεύθερη από ουσίες ζωή

 diskirixi 22Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι παρόντες όλοι οι οικονομικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που ευνοούν την έναρξη ή την επιδείνωση της  χρήσης και της εξάρτησης :

Δυόμιση χρόνια πανδημίας, που σηματοδοτήθηκαν από το άγχος για την ίδια τη ζωή, από κοινωνική απομόνωση και αναστολή κάθε είδους δημιουργικής δραστηριότητας. Με αντιλαϊκά μέτρα που επιδείνωσαν δραματικά το βιοτικό επίπεδο και εντείνουν την οικονομική και εργασιακή αβεβαιότητα. Με αποθέωση της ατομικής ευθύνης, έναντι της συλλογικής κρατικής, και αυξημένη καταστολή. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όλοι οι επίσημοι οργανισμοί κατέγραψαν αύξηση της χρήσης ουσιών διεθνώς και στη χώρα μας. Είχαμε πενταπλασιασμό της ημερήσιας κατανάλωσης κοκαΐνης, αύξηση 600% στη χρήση μεθαμφεταμίνης («κοκαΐνη των φτωχών»), αύξηση στη χρήση κάνναβης που έφτασε το Μάρτιο του 2021 να αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού της Αττικής. Την ίδια ώρα, καμία ουσιαστική στήριξη δεν δόθηκε στα θεραπευτικά προγράμματα και στα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων, ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις που διαμορφώθηκαν. 

Πολιτικές συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος, συντήρησης κοινωνικών ανισοτήτων και αποκλεισμών που στερούν την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, πόσο μάλλον δημιουργικών επιλογών, μέσα στις οποίες η «φυγή» από τη δυσβάστακτη πραγματικότητα παίρνει χαρακτήρα «εκτόνωσης», «διεξόδου», «αυτοΐασης», κλπ. Είναι συνεχείς οι αναφορές του ΟΗΕ στη συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στη φτώχεια, την ανεργία, την περιθωριοποίηση και τη χρήση ουσιών, πείρα που επιβεβαιώθηκε άλλωστε με τραγικό τρόπο και μέσα στα χρόνια της τελευταίας οικονομικής κρίσης.    

Οι πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, διαμορφώνουν ανθρωπιστική κρίση και συνεχείς ροές προσφύγων, οι οποίοι έχουν αποδειχτεί πιο ευάλωτοι στη χρήση και την εξάρτηση. Άλλωστε η ιστορία έχει αποκαλύψει πολλές φορές το πώς ναρκωτικές ουσίες αξιοποιούνται στους πολέμους για να αντέξουν τις θηριωδίες όσοι στέλνονται βορά στα κανόνια, για να «επουλωθεί» η φρίκη και ο πόνος, αλλά και για να χειραγωγηθεί η αντίσταση των λαών απέναντι σε όλα αυτά.  

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πορεία που χάραξαν οι προκάτοχοί της και πιστή στην υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ για τα ναρκωτικά επιμένει να :

Επιστέγασμα όλων των παραπάνω αποτελεί η εγκληματική εξέλιξη της έναρξης λειτουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών, δηλαδή της καταδίκης των χρηστών στην ακροβασία μεταξύ φυσικού και κοινωνικού θανάτου για χάρη της τουριστικής αίγλης, η οποία απαιτεί ένα κέντρο «καθαρό» και «ασφαλές», ακόμα και αν αυτό σημαίνει προσφορά χώρου στον θάνατο, άτυπη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και του παράνομου εμπορίου τους. Κι έτσι απλά, με τη ρετσινιά του «ανίατου αρρώστου» η κοινωνία μετατρέπει το θύμα σε θύτη, κι ας είναι εκείνη που ύπουλα του έδωσε την πρώτη δόση, σβήνοντας παράλληλα κάθε αμφιθυμία και ελπίδα για αλλαγή. Ναρκοθετώντας κάθε προσπάθεια πρόληψης, προσβάλλοντας τον αγώνα χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους που βρίσκονται ή αποφοίτησαν από θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης .

Δεν κλείνουμε τα μάτια! Δε μένουμε απαθείς!

Η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας

για τη ζωή που μας αξίζει και όχι για τη ζωή που μας ορίζουν!

Το ΕΣΥΝ σας καλεί να παλέψουμε για :

Εκτύπωση