• Home
 • Ανακοινώσεις
 • 26 ΙΟΥΝΗ 2016 – Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ του ΕΣΥΝ

26 ΙΟΥΝΗ 2016 – Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ του ΕΣΥΝ

Φίλοι και φίλες

Η φετινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών βρίσκει τη χώρα να βυθίζεται όλο και πιο  βαθιά σε μια παρατεταμένη οικονομική - κοινωνική κρίση. Οι επιπτώσεις της επιδρούν καταλυτικά στη ζωή των παιδιών και των νέων ανθρώπων. Μέσα σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα επιδεινώνονται όλοι οι παράγοντες που καθορίζουν τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, την προσπάθειά τους να βάλουν τις βάσεις της ενήλικης ζωής τους. Η προβολή με κάθε τρόπο της λογικής του  «αναγκαίου κακού» που απλά πρέπει να το αποδεχτούμε, η   έλλειψη προοπτικής, οδηγεί στην έλλειψη κινήτρων, στην παραίτηση.

 Το φαινόμενο της χρήσης και της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες είναι απόρροια  κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων που η διόγκωσή τους αντανακλάται άμεσα σε όλες της πλευρές του προβλήματος. Έτσι στα χρόνια της κρίσης εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο, γιατί περισσότερος πληθυσμός πειραματίζεται με ψυχοτρόπες ουσίες, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε

 • Άνοδο της χρήσης στις μαθητικές ηλικίες. Σήμερα το 16% των μαθητών έχει κάνει χρήση κάποιας ναρκωτικής ουσίας.
 • Αύξηση του ποσοστού αυτών που από τη δοκιμή περνούν στη συστηματοποίηση της χρήσης.
 • Μείωση της ηλικίας πρώτης επαφής - πειραματισμού στα 13,5 έτη (δηλ. στις αρχές του Γυμνασίου).
 • Το 13,5% των ελλήνων μαθητών έχει κάνει χρήση κάνναβης.
 • Το 25% όσων στη χώρα μας ζητούν θεραπεία είναι γιατί είναι εξαρτημένοι από κάνναβη

Η πραγματική κατάσταση που επιδεινώνεται με γρήγορους ρυθμούς δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στα πορίσματα των σχετικών ερευνών, τα επόμενα χρόνια το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης θα διογκωθεί ακόμα περισσότερο.

Η επικίνδυνη και επίμονη προσπάθεια για την αθώωση της δήθεν ακίνδυνης κάνναβης, το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «μαλακά» και «σκληρά» και τη νομιμοποίησή τους, που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Αμερική και την Ευρώπη βρίσκει πρόθυμους υποστηρικτές και στη χώρα μας. Οι συνέπειες της έχουν ήδη αποτυπωθεί αρνητικά στα σχολεία της χώρας. Η ανοχή και ο συμβιβασμός με τη χρήση ουσιών κερδίζει συνεχώς έδαφος στις συνειδήσεις των παιδιών και αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για την αύξηση της χρήσης.

Δεν υπάρχουν «σκληρά» και «μαλακά» ναρκωτικά , υπάρχουν ναρκωτικά. Όλες οι ουσίες, το  αλκοόλ, το χασίς, η ηρωίνη, τα βαρβιτουρικά κ.α., ανεξάρτητα από τη χημική σύνθεση και τη φαρμακολογική τους δράσης είναι μια ανελεύθερη επιλογή στην οποία οδηγείται ένας άνθρωπος από την ανάγκη να «φύγει» από μια πραγματικότητα που βιώνει με επώδυνο τρόπο. Είναι μια επιλογή που καταλήγει στην υιοθέτηση ενός καταστροφικού τρόπου ζωής που χαρακτηριστικό του στοιχείο είναι η φυγή και η παραίτηση.

Η νομιμοποίηση της χρήσης της μιας ή της άλλης ψυχότροπης ουσίας δε θα λύσει το πρόβλημα, αντίθετα θα το οξύνει αφού μέσα από αυτήν νομιμοποιείται ένας τέτοιος τρόπος ζωής. Η ίδια η παραίτηση γίνεται τρόπος ζωής.

Τα ναρκωτικά δεν οδηγούν μόνο στον φυσικό θάνατο, αλλά και στον κοινωνικό θάνατο, διαμορφώνοντας ανθρώπους που μπαίνουν στο περιθώριο της ζωής. Και εμείς δεν θέλουμε τη νέα γενιά στο περιθώριο της ζωής, αλλά τους θέλουμε με καθαρή συνείδηση για να μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές της ζωής, για να διαμορφώσουν τη ζωή που τους αξίζει.

Ο συμβιβασμός με το πρόβλημα και η διαχείριση δεν είναι μονόδρομος.

 • Με την οργανωμένη πάλη μας μπορούμε να ανατρέψουμε τις αιτίες του.
 • Μπορούμε να ενισχύσουμε τους προστατευτικούς παράγοντες και να περιορίσουμε τους επιβαρυντικούς.
 • Τη χρονιά που πέρασε διοργανώσαμε δεκάδες εκδηλώσεις μαζί με Δήμους, Ενώσεις και συλλόγους γονέων, καθηγητές, μαθητικά συμβούλια και άλλους μαζικούς φορείς, στα πλαίσια της καμπάνιας μας «Σκληρά – μαλακά, Μύθοι και Αλήθειες». Η συζήτησή μας μαζί τους μας έδειξε ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός ανησυχία και διάθεση για δράση. Η συζήτηση με τους μαθητές σε δεκάδες σχολεία ήταν αποκαλυπτική για την ωριμότητα των απόψεών τους για τις αιτίες, τη χρήση, την απεξάρτηση. Υπάρχει όμως και παραπληροφόρηση, άγνοια, συγχύσεις, ανοχή.
 • Οφείλουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Σήμερα είναι ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης τα καθιστούν πιο επιτακτικά.

Μπροστά στην 26η Ιούνη 2015, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, το ΕΣΥΝ καλεί σε συμπόρευση και αγώνα  για να απαιτήσουμε:

 • Τη διαμόρφωση Κεντρικού Σχεδιασμού με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη στην πρόληψη, την θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη.
 • Τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα όλων των προγραμμάτων και των δομών.
 • Να στηριχθούν οι υπάρχουσες δομές πρόληψης, «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης- κοινωνικής επανένταξης με χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 • Να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια διακίνησης «υποκατάστατων» μέσα από το σύστημα υγείας. Τα Προγράμματα υποκατάστασης πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών, να απευθύνονται μόνο σε ειδικές ομάδες χρηστών και να οδηγούν στη θεραπεία και όχι απλά στη συντήρηση.
 • Να δοθεί προτεραιότητα στην Πρωτογενή Πρόληψη με στόχο την πρόταση ενός τρόπου ζωής δημιουργικού, με αξίες, στόχους και αξιοπρέπεια, μέσα από τη συλλογικότητα
 • Την ενίσχυση της έρευνας και της αξιολόγησης στην μελέτη της διάδοσης των ναρκωτικών στη χώρα μας.

ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ - ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ

 Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗ ΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΩΝ

η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΥΝ

Εκτύπωση