• Home
 • Ανακοινώσεις

26 ΙΟΥΝΗ 2021 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Ελεύθερες ουσίες ‑ κλειδωμένα όνειρα!

Με συλλογική ευθύνη αγωνιζόμαστε για την αληθινή ουσία της ζωής!

Με την πανδημία του Covid-19 φάνηκαν πιο έντονα οι κοινωνικές αιτίες που οδηγούν σε επιδείνωση της χρήσης και της εξάρτησης από ουσίες, καθώς και οι σχετικές προθέσεις και ευθύνες πολλών κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα, συνθήκες όπως η ανεργία, η οικονομική αβεβαιότητα, η κοινωνική απομόνωση, αλλά και το αίσθημα ανασφάλειας απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας όξυναν τους ψυχολογικούς παράγοντες που ευνοούν την έναρξη, την αύξηση, τη συστηματοποίηση της χρήσης, ιδιαίτερα σε χώρες που εφαρμόζουν ή συζητούν τη νομιμοποίηση της κάνναβης με διάφορες μορφές. Οι ίδιες αιτίες έχουν οδηγήσει στο να εγκαταλείπουν περισσότεροι χρήστες τη θεραπεία αλλά και να μειώνεται η ζήτησή της. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μία σειρά από χώρες οι χρήστες αναφέρουν ότι ξεκί­νησαν τη χρήση ως απάντηση στις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας. Ταυτόχρονα, η Αυστραλία σημείωσε αύξηση της χρήσης ναρκωτικών κατά 49%, οι ΗΠΑ κατά 46% και η Μεγάλη Βρετανία κατά 44%.

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση των επιπέδων άγχους, μοναξιάς και θυμού κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, είναι «λογικό» να διαπιστώνεται στη μέτρηση των λυμάτων διπλασιασμός της κατανάλωσης κοκαΐνης το Μάρτιο του 2020, τετραπλασιασμός της το Νοέμβριο του ίδιου έτους και αύξησή της κατά περίπου 20% τρεις μήνες αργότερα…

Όλα αυτά φάνηκαν σαν ευκαιρία σε μία σειρά από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς!

Ευκαιρία για να βρουν ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για να βγουν από την οικονομική κρίση που επιτάχυνε η πανδημία. Έφεραν λοιπόν ή ετοιμάζουν μέτρα που νομιμοποιούν την ιατρική και την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης. Νομιμοποίηση που συνοδεύεται από τη αθώωση των εξαρτησιογόνων χαρακτηριστικών της. Έτσι,

 • Ο ΟΗΕ, έπειτα από πολλές πιέσεις, αποφάσισε να αφαιρέσει την κάνναβη από την κατηγορία των πολύ επικίνδυνων εθιστικών ουσιών (διατηρώντας την πάντως στον πίνακα όπου αναφέρονται γενικά τα διαθέσιμα ναρκωτικά).
 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε ότι η κανναβιδιόλη (CBD) δεν είναι ναρκωτικό αλλά τρόφιμο (αν και οι γνώσεις για τις επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό είναι περιορισμένες) και κατάργησε το φαρμακευτικό έλεγχο στα σκευάσματά της, διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία τους.

Αυτή η νομιμοποίηση στοχεύει ιδιαίτερα τη νεολαία, στην οποία βλέπουν ένα ανεκμετάλλευτο κατα­ναλωτικό κοινό. Της παρουσιάζουν τη χρήση κάνναβης (και άλλων ναρκωτικών) σαν πράξη «ελευθε­ρίας» και «προσωπικής επιλογής». Αυτούς τους παραπλανητικούς όρους χρησιμοποιούν για να δικαι­ολογήσουν τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν από επενδύσεις στην παραγωγή και εμπορία προϊό­ντων κάνναβης. Επιπλέον, η κάνναβη είναι στα χέρια τους ένα τεράστιο όπλο καταστολής και ιδεολο­γικής χειραγώγησης ενάντια στις συλλογικές διεκδικήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ εξαιρέθη­καν από τα lockdown τα μαγαζιά λιανικής πώλησης κάνναβης...

«Λειτουργικός» ή «μη λειτουργικός» χρήστης: Νέο ψευτοεπιστημονικό όχημα νομιμοποίησης!

Το πεδίο κερδοφορίας από τα ναρκωτικά είναι λοιπόν πολύ μεγάλο. Για να προχωρήσει η «ελεύθερη» εκμετάλλευσή του, δημιούργησαν τον ψευτοδιαχωρισμό σε «λειτουργικούς» και «μη λειτουργικούς» χρήστες, σε «ακίνδυνη» και «επικίνδυνη» χρήση ναρκωτικών. Ουσιαστικά, θεωρούν επικίνδυνες ουσίες μόνο τα οπιούχα (ηρωίνη κλπ.), τα οποία θα αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση υποκαταστά­των (μεθαδόνης κλπ.), και απενοχοποιούν σχεδόν όλες τις άλλες ναρκωτικές ουσίες. Ο βαθμός χρήσης κι εξάρτησης μπαίνει στις… «επιλογές» του χρήστη, δεν επηρεάζεται από κανένα ψυχολογικό χαρακτηριστικό του, από καμία κοινωνική συνθήκη. Γίνεται και αυτός ατομική ευθύνη όπως η προ­στασία από την πανδημία, οι σχολικές επιδόσεις, η εργασία ή η ανεργία, η πρόσβαση στον αθλητισμό, στον πολιτισμό κλπ. Έτσι απαλλάσσονται τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί από τις δικές τους ευθύνες και δικαιολογούν τη μηδαμινή χρηματοδότηση της πρόληψης (όχι πάνω από 0,02% σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε.), τη διάλυση των «στεγνών» προγραμμάτων θεραπείας...

 Σε αυτή τη λογική κινείται και το ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα ναρκωτικά 2021-2025, που προκρίνει τα υποκατάτατα και τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης ως αποκλειστικές μορφές «θεραπείας» και την καταστολή σαν πρόληψη, τη στιγμή που στην Ε.Ε. 25 εκατομμύρια είναι συστηματικοί χρήστες κάνναβης και το 1/3 των μαθητών δηλώνει ότι έχει εύκολη πρόσβαση σ’ αυτή την ουσία (2,4% έχουν δοκιμάσει κάνναβη ήδη στα 13 τους χρόνια).

Στην Ελλάδα, το 50% των μαθητών θεωρεί την κάνναβη «ακίνδυνη». Όμως, 40% των μαθητών που κάνουν χρήση εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο εξάρτησης από την κάνναβη. Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση διατήρησε ή επιδείνωσε:

 • Την υποστελέχωση των Κέντρων Πρόληψης, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους ιδιαίτερα στις νέες συνθήκες της πανδημίας, ενώ δεν πήρε κανένα μέτρο προετοιμασίας των νέων απέναντι στα ναρκωτικά, εν όψει του δεύτερου και τρίτου κύματός της.
 • Την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των θεραπευτικών προγραμμάτων ενώ πολλα­πλασιάζονται οι ανάγκες στήριξης και οι πιθανότητες υποτροπής των θεραπευόμενων. Από το 2009 οι δαπάνες για τον ΟΚΑΝΑ έχουν μειωθεί κατά 30% και για το ΚΕΘΕΑ κατά 50%. Μάλιστα, το προσωπικό στο ΚΕΘΕΑ τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 21%.
 • Την προσπάθεια αλλοίωσης του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ μέσω του κανονισμού που πρότεινε το διορισμένο Δ.Σ. του. Μεταξύ άλλων, η ένταξη της «μείωσης της βλάβης» στους σκοπούς των θεραπευτικών κοινοτήτων αποτελεί επίθεση στην ίδια την αποτελεσματικότητά τους.
 • Έφερε νόμο για την παραγωγή, διάθεση κι εξαγωγή προϊόντων κάνναβης με περιεκτικότητα σε THC μεγαλύτερη του 2%, δηλαδή με ψυχοτρόπο δράση, χωρίς να απαιτεί­ται έγκριση από τον ΕΟΦ!

Δεν θα ανεχτούμε αυτή την εγκληματική «αντιναρκωτική» πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε.

Χρειάζονται ΤΩΡΑ ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της πρόληψης και της θεραπείας

Η επιδείνωση της τοξικοεξάρτησης δεν θα λήξει με το πέρας της πανδημίας. Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενάντια στις συνέπειες της χρήσης τους στη συνείδηση και τη δράση της νέας γενιάς είναι υπόθεση του λαού, είναι δικός του, είναι δικός μας αγώνας. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους, μέσα από τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία, τους συλλόγους γονέων, ιδιαίτερα στους νέους μέσα από τις Οργανώσεις τους (μαθητικά Συμβούλια, Φοιτητικούς Συλλόγους), να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιναρκωτικού κινήματος. Να ενσωματώσουν στη δράση τους τα αιτήματά του.

Απαιτούμε τώρα:

 • Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Πρόληψης. Εφαρμογή προγραμμάτων κατά των εξαρτήσεων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα στρατόπεδα. Άμεσες προσλήψεις με σκοπό την πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό. Άμεση δημιουργία νέων Κέντρων Πρόληψης σε περιοχές που υπάρχει αυξημένη ανάγκη.
 • Έγκριση και εφαρμογή εξειδικευμένων επιστημονικών προγραμμάτων πρόληψης προσαρμοσμένης στις συνθήκες της πανδημίας.
 • Αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.
 • Άμεση κατάργηση της ΠΝΠ του 2019 που επιβάλλει διορισμό του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση και όχι μέσω εκλογών. Καμία αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ προς την κατεύθυνση που πρότεινε το διορισμένο Δ.Σ. του.
 • Δημιουργία νέων «στεγνών» προγραμμάτων όπου υπάρχει ανάγκη, και άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση. ΟΧΙ στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης.
 • Παύση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς Πρόληψης και Απεξάρτησης. Πρόληψη και απεξάρτηση δημόσια και δωρεάν για όλους.
 • ΟΧΙ στη νομιμοποίηση της κάνναβης. ΟΧΙ στους αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς των ναρκωτι­κών σε «μαλακά/σκληρά», των χρηστών σε «λειτουργικούς/μη λειτουργικούς», της χρήσης σε «ακίνδυνη/επικίνδυνη».

Εκτύπωση

26 ΙΟΥΝΗ 2020 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Μένουμε ανυπότακτοι με καθαρή σκέψη!  Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά!

Η φετινή χρονιά, ιδιαίτερα  η περίοδος της καραντίνας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ανέδειξε, περισσότερο από ποτέ, ότι κοινωνικές αιτίες όπως η ανεργία, η διαρκώς αυξανόμενη φτώχεια, οι φραγμοί στα όνειρα και τα κίνητρα των νέων για καλύτερη ζωή, όχι μόνο εντείνουν τις ψυχολογικές αιτίες που καθιστούν τους νέους ευάλωτους στη χρήση από ουσίες, αλλά  μειώνουν και  τα κίνητρα για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη.  

Όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν επιδείνωση του φαινομένου

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση

Ανακοίνωση του ΕΣΥΝ για την προστασία των τοξικοεξαρτημένων με αφορμή την επιδημία του Κορονοϊού.

Οι πολιτικές υποβάθμισης της προστασίας, περίθαλψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των τοξικοεξαρτημένων, από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, καθιστούν τους εξαρτημένους και τους θεραπευόμενους ακόμα πιο έκθετους στις συνέπειες του κορονοϊού. Όπως αναφέρουν θεραπευτικά προγράμματα στη χώρα μας αλλά και διεθνείς δημοσιεύσεις, η πλειοψηφία των εξαρτημενων είναι πολύ πιο ευάλωτοι  στα συμπτώματα του κορονοϊου.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση

Με νόμο από την πίσω πόρτα συνεχίζουν τη διάλυση της πρόληψης και της απεξάρτησης!

Ψηφίστηκε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου ο νόμος για την πολιτική προστασία. Σε αυτό το νόμο,    η κυβέρνηση σαν τον κλέφτη, είχε καταθέσει άρθρο με το οποίο, επεκτείνεται η δυνατότητα δημιουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης.    Συγκεκριμένα, με μια διάταξη-σφήνα στο νόμο η Ν.Δ. αξιοποιεί το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ κι εκχωρεί στους Δήμους και τις περιφέρειες την ευθύνη δημιουργίας ΧΕΧ. Τα κομμάτια του παζλ των δύο    κομμάτων ενώνονται!

   Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε τους ΧΕΧ, αναθέτοντας, μάλιστα, την ευθύνη λειτουργίας τους και σε "στεγνά" προγράμματα απεξάρτησης (όπως οι δομές του ΚΕΘΕΑ και το 18 Άνω). Ήταν, δηλαδή η πρώτη κυβέρνηση που τόσο απροκάλυπτα θεσμοθέτησε νόμο που αλλοιώνει την αποδεδειγμένα αποτελεσματική φιλοσοφία των "στεγνών" προγραμμάτων μετατρέποντάς τα σταδιακά σε προγράμματα υποκατάστασης.    Η πρώτη κυβέρνηση που μίλησε για κοινή δράση ΚΕΘΕΑ-ΟΚΑΝΑ με σκοπό τη μείωση του κόστους των θεραπειών κόντρα στις ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται.

Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη! Αφού κατήργησε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ για να βάλει στο ΔΣ, τους πιο “κατάλληλους” ανθρώπους να το αλλοιώσουν (διευκολύνοντας ουσιαστικά την υλοποίηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ), ανέθεσε την ευθύνη της δημιουργίας ΧΕΧ και στους Δήμους και τις Περιφέρειες, που δεν έχουν το κατάλληλο προσωπικό, εξοπλισμό και γνώσεις. Προσπαθεί έτσι, από τη μία να μειώσει και άλλο τον προϋπολογισμό που θα διατίθεται και από την άλλη να συνεχίσει μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης της απεξάρτησης. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι με την ίδια διάταξη εκχωρεί τη δυνατότητα σε ιδιωτικούς φορείς και ιδιώτες να συνταγογραφούν ανταγωνιστικά στις ναρκωτικές ουσίες φάρμακα.

Το ΕΣΥΝ καλεί όλους τους νέους να μην ανεχτούν κανένα μέτρο που, μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και έντασης των κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων που οδηγούν στην τοξικοεξάρτηση, διαλύει την πρόληψη, τη θεραπεία, την επανένταξη και αθωώνει τη χρήση ναρκωτικών στην νεολαία. Οι ΧΕΧ μειώνουν περισσότερο το κίνητρο για θεραπεία, νομιμοποιούν στη συνείδηση της νεολαίας όλα τα ναρκωτικά και το μόνο που εποπτεύουν είναι η ακροβασία των εξαρτημένων μεταξύ φυσικού και κοινωνικού θανάτου. Το ΕΣΥΝ απαιτεί να αποσυρθεί η διάταξη, να καταργηθεί ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους ΧΕΧ    και να μην δημιουργηθεί κανένας Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης σε καμία περιοχή της Ελλάδας.

Η Γραμματεία του ΕΣΥΝ

Εκτύπωση

ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ

Με την απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 30/9/2019 και ορίζει το διορισμό του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας, η κυβέρνηση της ΝΔ παρεμβαίνει στη λειτουργία του με πρόθεση να αλλοιώσει το χαρακτήρα του.

Με την ενέργεια αυτή η κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις προηγούμενες, στην άσκηση της ίδιας «αντιναρκωτικής πολιτικής» που υπηρετεί το συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Πρόκειται για την πολιτική της ΕΕ που προωθεί σαν κύρια μορφή «θεραπείας» την χορήγηση υποκατάστατων και την μεγαλύτερη περιθωριοποίηση των χρηστών με τη δημιουργία των ΧΕΧ.

Το ΚΕΘΕΑ με την 37χρονη δράση του αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι ο εξαρτημένος μπορεί να αλλάξει τη ζωή του και να επανενταχθεί ενεργά στην κοινωνική ζωή. Η  αυτοδιοίκηση του είναι άρρηκτα δεμένη με το χαρακτήρα των «κοινοτήτων» του. Με τις αξίες στις οποίες στηρίζονται: την πίστη στην ανθρώπινη δύναμη και θέληση, την προσφορά και τη αλληλεγγύη, η συλλογικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αυτός ακριβώς ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ είναι αγκάθι, για την άσκηση της παραπάνω «αντιναρκωτικής πολιτικής». Αυτή είναι η αιτία για τις επιθέσεις που δέχεται διαχρονικά, από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, την προσπάθεια ενοποίησής του με τον ΟΚΑΝΑ, τον Στρατηγικό Σχεδιασμού στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση, μέχρι την επίθεση που δέχεται σήμερα.

Το ΕΣΥΝ σε όλη τη διάρκεια της δράσης του στήριξε τη δράση του ΚΕΘΕΑ, προβάλλοντας το χαρακτήρα και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων του. Πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση στήριξης των δομών του αλλά και στη δημιουργία νέων.

Απευθύνουμε κάλεσμα στο λαό μέσα από τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία, τους συλλόγους γονέων,  ιδιαίτερα στους νέους μέσα από τις Οργανώσεις τους (μαθητικά Συμβούλια, Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους), να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιναρκωτικού κινήματος. Να ενσωματώσουν στη  δράση τους τα αιτήματά του.

Να παλέψουμε μαζικά και οργανωμένα για:

 • Αντιναρκωτική πολιτική με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Ενιαίου Φορέα Πρόληψης-Θεραπείας-Κοινωνικής Επανένταξης.
 • Να δοθεί βάρος στην πρωτογενή πρόληψη με στόχο τη μείωση της ζήτησης ναρκωτικών.
 • Να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ και να ενισχυθεί με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
 • Να στηριχθούν τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα ως το κύριο μοντέλο θεραπείας.

Η Γραμματεία του ΕΣΥΝ

Εκτύπωση