Ημερίδα «Γειτονιές χωρίς πιάτσες Ναρκωτικών – Επιλέγουμε Αθλητισμό, Επιλέγουμε Ζωή!»

hmerida enantia sta narkotika 1Ιδιαίτερα επιτυχημένη η ημερίδα που έλαβε χώρα το Σάββατο 18/01 στο Πανελλήνιο και διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο α.ο., το ΕΣΥΝ , την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων 6ου διαμερίσματος  Αθήνας, και τον φορέα «Πεδίον του Άρεως το πάρκο μας». Οι κερκίδες στο γήπεδο του μπάσκετ ήταν γεμάτες από κατοίκους και φορείς των γύρω περιοχών καθώς και αθλητές του πανελληνίου και άλλων αθλητικών συλλόγων. 

Οι παρεμβάσεις που έγιναν από την Βασιλική Χαντζοπούλου από το Πεδίον του Άρεως το πάρκο μας , από Την Ιλιάνα Ναζεντιάδου εκ μέρους του ΕΣΥΝ , από την Κατερίνα Ροδοπούλου εκ μέρους της Ένωσης Γονέων και από την Νικολέτα Μπελεχρή εκ μέρους του Πανελληνίου ανέδειξαν σε βάθος όλες τις πλευρές του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης ως κατεξοχήν κοινωνικό φαινόμενο, τις δυσκολίες των κατοίκων από τις πιάτσες των ναρκωτικών στις  γύρω γειτονίες από τον Πανελλήνιο καθώς και τις τραγικές εικόνες των εξαρτημένων ατόμων που βλέπουν καθημερινά. Ανέδειξαν την αναγκαιότητα ανάπτυξης ολοκληρωμένης αντιναρκωτικής πολιτικής μείωσης της ζήτησης με τη δημιουργία ενός αποκλειστικά Δημόσιου και δωρεάν φορέα που θα αγκαλιάζει τη Πρόληψη, τη Θεραπεία, την Επανένταξη. Από όλους τους ομιλητές τονίστηκε η σημασία της πρωτογενούς πρόληψης και ο καίριος ρόλος που μπορεί να παίξει σε αυτή, αλλά ακόμα και στην απεξάρτηση, η ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες.

Δόθηκε ξεκάθαρο μήνυμα από τις παρεμβάσεις των διοργανωτών πως οι πολιτικές τις μείωσης της βλάβης που πριμοδοτούν τη χορήγηση υποκατάστατων έναντι της απεξάρτησης και τη δημιουργία των Χώρων Ελεγχόμενης Χρήσης, και η αποδυνάμωση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων όπως του ΚΕΘΕΑ και του 18 ΑΝΩ δεν βοηθούν, αντίθετα συμβάλλουν στην όξυνση του προβλήματος.

Παρεμβάσεις στις ημερίδα έγιναν από το ΚΕΘΕΑ Στροφη και από το 18 ΑΝΩ που ανέδειξαν τη προσφορά των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων στην πλήρη απεξάρτηση από ουσίες και στην επανένταξη των εξαρτημένων. Από τον εκπρόσωπο του Μ.Α.Σ. από τις σχολές του κέντρου που έχουν έντονο πρόβλημα από τις πιάτσες γύρω από τα ιδρύματα, τονίστηκε η απουσία πρόληψης στις σχολές ενώ «αξιοποιούνται» τα προβλήματα για να δικαιολογήσουν την επίθεση στα δικαιώματα πχ πανεπιστημιακό άσυλο.

Στην εκδήλωση έγιναν παρεμβάσεις από την Κα Φωτεινή Λεομπίλα εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων και διορισμένη αντιπρόεδο με τη Π.Ν.Π. στο ΚΕΘΕΑ , του Αθανάσιου Βαθιώτη εκ μέρους της περιφέρειας και του Σωτήρη Παπαδόπουλου εκ μέρους του Εθνικού Συντονιστή.

Όλοι οι φορείς εκδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν με ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες την πάλη για διεκδίκηση μέτρων που θα αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα προβλήματα.

Διαβάστε εδώ την τοποθέτηση της Ιλιάνας Ναζεντιάδου, προέδρου του παραρτήματος του Ε.ΣΥ.Ν. Αθήνας

 

Εκτύπωση