Ομιλία στο Πανελλήνιο στις 18-1-20

 hmerida enantia sta narkotika 2Φίλοι και φίλες

            Είναι σημαντικό να παίρνονται πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή, πρωτοβουλίες  οι οποίες και την επιχειρηματολογία μας μπορούν  να εμπλουτίσουν γύρω από το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης αλλά και σε κινηματικό επίπεδο μπορούν να αναδείξουν  ακόμα καλύτερα παράγοντες που μπορούν να παίξουν καίριο ρόλο στην πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, όπως είναι ο αθλητισμός και γι΄αυτό το λόγο πόλο διεκδίκησης  από όλη τη κοινωνία. Ούτως ή άλλως, πολλές έρευνες δείχνουν την επίδραση του αθλητισμού στην πρόληψη ενάντια στις ουσίες.Από τη μία έρευνες που δείχνουν ότι νέοι που έχουν ασχοληθεί με τον αθλητισμό έχουν λιγότερες πιθανότητες να οδηγηθούν στην εξάρτηση ακόμα και αν έχουν σταματήσει τον αθλητισμό σε μία φάση της ζωής τους. Από την άλλη έρευνες που δείχνουν ότι οι χρόνια εξαρτημένοι χρήστες κατά μεγάλη πλεοψηφία δεν έχουν ασχοληθεί με κάποια αθλητική δραστηριότητα.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ - Ιστορία δίχως τέλος

Κάθε μέρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ειδήσεις για ναρκωτικά.

Συλλήψεις, κατασχέσεις, κάποιες φορές και θάνατοι.

Τα τελευταία νέα έρχονται από την EUROPOL: Ποσότητες συνθετικών ναρκωτικών κι άλλων ναρκωτικών ουσιών συνολικής αξίας 85 εκατομμυρίων ευρώ κατασχέθηκαν σε αστυνομικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, το 2019. Οι ευρωπαϊκές αστυνομίες κατέσχεσαν 11,3 τόνους πρόδρομων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ορισμένων ναρκωτικών ουσιών. Η ποσότητα αυτή θα είχε επιτρέψει την παρασκευή 6,3 τόνων αμφεταμινών, συνολικής αξίας περίπου 63 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα Βαλκάνια αποτελούν πύλη εισόδου των ναρκωτικών που προορίζονται για την Ευρώπη και όλο το Δυτικό κόσμο.

Η κάνναβη κυριαρχεί μεταξύ των ναρκωτικών. Η χρήση της κοκαΐνης αυξάνεται. Αυξάνεται  η παρασκευή και η κατανάλωση συνθετικών ναρκωτικών, πολλά από τα οποία είναι συνθετικά κανναβινοειδή, με δράση ανάλογη της κάνναβης, αλλά πιο ισχυρή.

Αυτά είναι τα στοιχεία που καταγράφονται.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση

Ο ρόλος και η αναγκαιότητα της πρόληψης
Παρέμβαση στην Ημερίδα ΟΓΕ - ΕΣΥΝ στις 22.10.2017

Λία Αποστολοπούλου
Ψυχολόγος - Ειδική Γραμματέας ΕΣΥΝ

Έχει ήδη αναφερθεί και στις προηγούμενες ομιλίες, πως η χρήση ουσιών είναι ένα πολυαιτιακό  και πολυπαραγοντικό  κοινωνικό φαινόμενο, καθώς οι αιτίες που οδηγούν στην εξάρτηση από ψυχοτρόπους ουσίες είναι πολλές και διαφορετικές. Ωστόσο, η εγκατάσταση της τοξικομανίας, σύμφωνα με το τρίγωνο της εξάρτησης του Olivenstein, αποτελεί προϊόν της συνάντησης μιας ουσίας με μια συγκεκριμένη ελλειμματική προσωπικότητας σε μια συγκεκριμένη κοινωνικοπολιτική στιγμή. Μπορούμε να καταλάβουμε πως δεν μπορεί να υπάρξει εξάλειψη της τοξικομανίας σαν κοινωνικό φαινόμενο, στην σημερινή κοινωνία. Δεν γίνεται όμως, από την άλλη πλευρά,  να σταθούμε μοιρολατρικά απέναντι στο πρόβλημα.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση

«Θεραπευτικά Προγράμματα»
Παρέμβαση στην Ημερίδα ΟΓΕ - ΕΣΥΝ στις 22.10.2017

 Νάντια Κοδέλλα, νοσηλεύτρια
σε μονάδα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για θεραπεία και θεραπευτικά προγράμματα;

Το φαινόμενο της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες όπως αναφέρθηκε ήδη, είναι ένα σύνθετο πολυπαραγοντικό φαινόμενο με πολλαπλές επιπτώσεις σε όλες τις λειτουργίες και τις κοινωνικές σχέσεις του ανθρώπου. Ακριβώς γιαυτό το λόγο εμπλέκονται στην κατανόηση του φαινομένου μια σειρά από επιστήμες όπως η ιατρική, η ψυχολογία, η φαρμακολογία, η κοινωνιολογία κλπ, και μελετούν η κάθε μια από διαφορετική σκοπιά το πρόβλημα της χρήσης και της εξάρτησης. Έτσι πολλές φορές δημιουργείται μια συσκότιση των αιτιών που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα. Τα αίτια αυτά είναι κοινωνικά, έχουν την αφετηρία τους στο υπάρχον κοινωνικοοικονομικό σύστημα, τον καπιταλισμό, που μέσα σε αυτό ο σύγχρονος άνθρωπος ζει, παράγει, αναπτύσσει συγκεκριμένες κοινωνικές σχέσεις. Έχοντας λοιπόν καθαρά ποια είναι τα αίτια μπορούμε να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και να μιλήσουμε για θεραπεία.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση

Άνοιγμα Ημερίδας ΟΓΕ - ΕΣΥΝ στις 22.10.2017

Φίλες και φίλοι θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση.

Όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια, πιστεύουμε ότι το πρόβλημα της εξάρτησης από ουσίες, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο γιατί είναι κοινωνικές οι αιτίες του, είναι κοινωνικές οι επιπτώσεις του και αντανακλώνται σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής.

Η εξέλιξη του φαινομένου και οι διαστάσεις που παίρνει στις μέρες μας το αναγορεύουν σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση