Ο ρόλος και η αναγκαιότητα της πρόληψης
Παρέμβαση στην Ημερίδα ΟΓΕ - ΕΣΥΝ στις 22.10.2017

Λία Αποστολοπούλου
Ψυχολόγος - Ειδική Γραμματέας ΕΣΥΝ

Έχει ήδη αναφερθεί και στις προηγούμενες ομιλίες, πως η χρήση ουσιών είναι ένα πολυαιτιακό  και πολυπαραγοντικό  κοινωνικό φαινόμενο, καθώς οι αιτίες που οδηγούν στην εξάρτηση από ψυχοτρόπους ουσίες είναι πολλές και διαφορετικές. Ωστόσο, η εγκατάσταση της τοξικομανίας, σύμφωνα με το τρίγωνο της εξάρτησης του Olivenstein, αποτελεί προϊόν της συνάντησης μιας ουσίας με μια συγκεκριμένη ελλειμματική προσωπικότητας σε μια συγκεκριμένη κοινωνικοπολιτική στιγμή. Μπορούμε να καταλάβουμε πως δεν μπορεί να υπάρξει εξάλειψη της τοξικομανίας σαν κοινωνικό φαινόμενο, στην σημερινή κοινωνία. Δεν γίνεται όμως, από την άλλη πλευρά,  να σταθούμε μοιρολατρικά απέναντι στο πρόβλημα.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση

«Θεραπευτικά Προγράμματα»
Παρέμβαση στην Ημερίδα ΟΓΕ - ΕΣΥΝ στις 22.10.2017

 Νάντια Κοδέλλα, νοσηλεύτρια
σε μονάδα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για θεραπεία και θεραπευτικά προγράμματα;

Το φαινόμενο της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες όπως αναφέρθηκε ήδη, είναι ένα σύνθετο πολυπαραγοντικό φαινόμενο με πολλαπλές επιπτώσεις σε όλες τις λειτουργίες και τις κοινωνικές σχέσεις του ανθρώπου. Ακριβώς γιαυτό το λόγο εμπλέκονται στην κατανόηση του φαινομένου μια σειρά από επιστήμες όπως η ιατρική, η ψυχολογία, η φαρμακολογία, η κοινωνιολογία κλπ, και μελετούν η κάθε μια από διαφορετική σκοπιά το πρόβλημα της χρήσης και της εξάρτησης. Έτσι πολλές φορές δημιουργείται μια συσκότιση των αιτιών που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα. Τα αίτια αυτά είναι κοινωνικά, έχουν την αφετηρία τους στο υπάρχον κοινωνικοοικονομικό σύστημα, τον καπιταλισμό, που μέσα σε αυτό ο σύγχρονος άνθρωπος ζει, παράγει, αναπτύσσει συγκεκριμένες κοινωνικές σχέσεις. Έχοντας λοιπόν καθαρά ποια είναι τα αίτια μπορούμε να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και να μιλήσουμε για θεραπεία.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση

Άνοιγμα Ημερίδας ΟΓΕ - ΕΣΥΝ στις 22.10.2017

Φίλες και φίλοι θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση.

Όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια, πιστεύουμε ότι το πρόβλημα της εξάρτησης από ουσίες, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο γιατί είναι κοινωνικές οι αιτίες του, είναι κοινωνικές οι επιπτώσεις του και αντανακλώνται σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής.

Η εξέλιξη του φαινομένου και οι διαστάσεις που παίρνει στις μέρες μας το αναγορεύουν σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση

Κενρική ομιλία της ΟΓΕ στην  Ημερίδα ΟΓΕ - ΕΣΥΝ στις 22.10.2017
«Ουσιοεξάρτηση – Η ιδιέταιρη επίδρασή της στις γυναίκες»

Μαρία Μανιατάκου, παθολόγος,
μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ.

ΟΜΙΛΙΑ ΟΓΕ

Η ΟΓΕ από τη συγκρότησή της το 1976 δεν έπαψε στιγμή να αγωνίζεται ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Η τοξικοεξάρτηση αποτελεί μείζον ζήτημα για τη νεολαία και βραχνά για τις γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά. Σε έρευνα του ΚΕΘΙ (2003) το 23,6% των Ελληνίδων δήλωσαν ότι βασικό πρόβλημα που γεννά ανησυχία για το μέλλον είναι τα ναρκωτικά, καθώς σχετίζεται με φόβο χρήσης για τα παιδιά τους.

Το φαινόμενο των ναρκωτικών μας αφορά όλες και όλους. Ποια είναι η έκταση του όμως στο γυναικείο πληθυσμό? Υπάρχουν ιδιαίτερες αιτίες και προβλήματα  που ωθούν τη σύγχρονη γυναίκα στη χρήση και την εξάρτηση? Υπάρχουν διαφορές στο προφίλ του άνδρα χρήστη και της γυναίκας χρήστριας? Δεν έχουμε στόχο να διαχωρίσουμε το πρόβλημα της τοξικομανίας σε ανδρικό και γυναικείο. 

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση

Κενρική ομιλία του ΕΣΥΝ στην  Ημερίδα ΟΓΕ - ΕΣΥΝ στις 22.10.2017 "Ουσιοεξάρτηση  – Η ιδιαίτερη επίδρασή της στις γυναίκες"

Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος,
Γραμματέας του ΕΣΥΝ

Η σημερινή πρωτοβουλία του ΕΣΥΝ και της ΟΓΕ θέλουμε να είναι η απαρχή μια μαζικής –οργανωμένης και διαρκούς μάχης που θα βάζει στο στόχαστρο την ουσία του προβλήματος των ναρκωτικών αλλά παράλληλα ανοίγοντας και σε βάθος πως το ζήτημα επιδρά στη γυναίκα, ποια η στάση του μαζικού και του οργανωμένου γυναικείου κινήματος. Να είναι η απαρχή για πλήθος εκδηλώσεων, παρεμβάσεων και κινηματικής δράσης, στο σύνολο της χώρας μέσα από τα Παραρτήματα του ΕΣΥΝ αλλά και τους Συλλόγους Γυναικών που είναι ενταγμένοι στην ΟΓΕ.

Υπάρχει μια λεπτή κόκκινη γραμμή που συνδέει τόσο την πάλη του ΕΣΥΝ απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά, τον τρόπο ζωής που συνοδεύει η τοξικοεξάρτηση και την πάλη της ΟΓΕ για τα σύγχρονα δικαιώματα της γυναίκας. Αυτή η λεπτή κόκκινη γραμμή είναι η κοινωνική βάση, ότι δηλαδή δεν βλέπουμε τα αίτια που γεννούν και αναπαράγουν τα προβλήματα της γυναίκας αλλά και το φαινόμενο των ναρκωτικών, έξω από τα σημερινά δεδομένα, έξω από την κοινωνική βάση, τις κοινωνικές σχέσεις που συντελείται.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση

  • 1
  • 2