*Λήδας Μαλάμη
Η αγορά της κάνναβης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πλέον εγκαθιδρυμένη. Αυτό επετεύχθη με μία συστηματική και αδιάκοπη προσπάθεια, ώστε η χρήση της ή τουλάχιστον η ελεύθερη ύπαρξή της να απενεχοποιηθεί στις συνειδήσεις των λαών – κυρίως της νεολαίας – , ώστε να αλλάξει και το νομοθετικό/ρυθμιστικό πλαίσιο για την καλλιέργεια, διακίνηση και εμπορία της με τις λιγότερες δυνατόν φωνές αντίστασης.
Ως εγκαθιδρυμένη αγορά. λοιπόν, κάποιοι κερδίζουν από την κάνναβη και κάποιοι χάνουν. Ποιοι είναι οι μεν και ποιοι οι δε;
Αλλά πριν απαντήσουμε σε αυτό, ας απαντήσουμε στο γιατί τώρα; Γιατί στην εποχή μας επιλέχθηκε η ένταξη της κάνναβης στην νόμιμη αγορά;
Στην εποχή μας, η τάση μείωσης του μέσου ποσοστού κέρδους, αναγκάζει το μεγάλο κεφάλαιο να στραφεί σε νέες επενδύσεις με υψηλότερα ποσοστά κερδοφορίας.
Τυχαίο που το θέμα της νομιμοποίησης ξεκίνησε σε χώρες με μεγάλη ανάπτυξη στον πρωτογεννή τομέα .δηλαδή στην Αμερική και τον Καναδά;
Επειδή εδώ και χρόνια τα περιθώρια κερδών του μεγάλου κεφαλαίου στον πρωτογενή τομέα, εξαιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού είναι περιορισμένα, γίνεται προσπάθεια έστω και με ένα μικρό τμήμα των εκτάσεων που διαθέτουν να τις αξιοποιήσουν με νέες καλλιέργειες, μεγαλύτερης απόδοσης όπως είναι και η κάνναβη.
Με ανάλογο τρόπο προσπαθούν να δελεάσουν και τους Έλληνες αγρότες, αποκρύπτοντας ότι η παραγωγή και η βιομηχανική επεξεργασία της κάνναβης δεν μπορεί παρά να είναι υπόθεση του μεγάλου κεφαλαίου (μεγάλες επενδύσεις) και οι αυτοαπασχολούμενοι αγρότες θα αποτελούν το άλλοθι στον κλάδο, ενώ στην πραγματικότητα δεν θα έχουν συμμετοχή.
Η άλλη πτυχή είναι ακόμα πιο κυνική. Τα κέρδη που γίνονται έως τώρα παράνομα χωρίς κρατικό έλεγχο, ήρθε η ώρα να τα εκμεταλλευτούν και να τα ενσωματώσουν στον κρατικό προϋπολογισμό και μερίδιό του να μοιραστεί και στις νόμιμες επιχειρήσεις.
Πώς εξασφαλίζουν αυτή την ενσωμάτωση; Με την νομιμοποίηση. Το κράτος ως φόρους, το ιδιωτικό κεφάλαιο ως νέο πεδίο δραστηριότητας και αυξημένων κερδών.
Πώς το κάνουν αυτό; Αξιοποιώντας την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Μετατρέποντας ένα ,προφανώς, επιβλαβές φυτό, μέσα από επεξεργασίες, σε πολλαπλούς κωδικούς προϊόντων για διαφορετικές χρήσεις με αυξημένη κερδοφορία. Στο όνομα του νεωτερισμού και με την βοήθεια του μάρκετινγκ, Χωρίς να υπάρχουν πραγματικά μελέτες που να επιβεβαιώνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οφέλη του προϊόντος. Για παράδειγμα στην κοσμετολογία, ως καλλυντικό. Έλαιο κάνναβης versus ελαίου καρύδας. Γιατί το μπλουζάκι από κλωστική κάνναβη είναι καλύτερο από το οργανικό βαμβάκι; Αυτή είναι η δουλειά του μάκρετινγκ, να δημιουργεί ψεύτικες ανάγκες, με γνώμονα μοναδικό τα κέρδη και την αύξηση των κερδών του ιδιωτικού κεφαλαίου που επενδύει σε κάθε τομέα.
Άρα : Είναι προφανές ότι μόνο το μεγάλο κεφάλαιο κερδίζει από την νομιμοποίηση και ανάπτυξη αυτή. Ενδεικτικά, για το 2028 τα μεγέθη της Ευρωπαϊκής αγοράς κάνναβης αναμένονται συνολικά στα 115,8 δισ ευρώ εκ των οποίων τα 55,2 αφορούν τη φαρμακευτική κάνναβη, 60,3 δισ ευρώ για την ευφορική της χρήση και 180 εκατομμύρια ευρώ για τη βιομηχανική.
Ποιος χάνει, όμως; Εδώ είναι και η μεγάλη αποκάλυψη για το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού που είναι αδίστακτο και δίχως ηθικούς φραγμούς.
Χάνει η κοινωνία συνολικά : Τοποθετούνται πόροι σε μη παραγωγικές για την κοινωνία επενδύσεις αντί να στραφούν σε τομείς που η κοινωνία έχει πραγματική ανάγκη
Η κοινωνία στερείται από εν δυνάμει ενεργά και δραστήρια μέλη, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν. Η ναρκωκουλτούρα αποτελεί φραγμό ή και οπισθοδρόμηση στην εξέλιξη της κοινωνίας με τις αξίες και τις αρχές που διαμορφώνει, όπως ο ατομικισμός, μειώνοντας την διεκδικητική δύναμη της κοινωνίας για καλύτερους όρους ζωής και εργασίας
Χάνουν οι ίδιοι οι χρήστες και οι οικογένειές τους. -Η παρατεταμένη χρήση κάνναβης έχει ως αποτέλεσμα οι νοητικές λειτουργίες του χρήστη να υποκύπτουν, το άτομο να απομονώνεται. Ο χρήστης αισθάνεται ότι αμφισβητεί και πάει κόντρα στο σύστημα, ενώ στην πραγματικότητα αυτοεγκλωβίζεται ακόμα βαθύτερα σε αυτό. Άλλες φορές, αισθάνεται ότι η κάνναβη είναι η λύση στα προβλήματά του, καλύπτοντάς τα προσωρινά με κάλπικο ευφορικό τρόπο, και εκείνα επανέρχονται δριμύτερα, όταν η ευφορική δράση παρέλθει.
- Πολλοί χρήστες, ενώ θεωρούν ότι με τη χρήση προασπίζουν την ελευθερία του ατόμου και το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση, τελικά οδηγούνται στην απομόνωσή τους από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο και εν τέλει δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τη θέση τους μέσα στην κοινωνία και να δράσουν συνειδητά και συλλογικά.
- Η κάνναβη προωθεί την ανάπτυξη κατάθλιψης καθώς και την έκφραση ψυχώσεων.
Και εκεί που χάνει το άτομο και η κοινωνία και που το μεγάλο κεφάλαιο και τα κράτη έχουν κερδίσει ήδη οικονομικά, το άρχον σύστημα βγαίνει κερδισμένο διπλά, αφού η χρήση ουσιών, των όποιων ουσιών, ορίζει μια στάση ζωής με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την ατομική φυγή από την πραγματικότητα, την παθητική, μοιρολατρική στάση για τη ζωή. Έτσι, διαμορφώνονται άνθρωποι απομονωμένοι, εύκολα χειρίσιμοι, με αδύναμα κοινωνικά αντανακλαστικά και ανύπαρκτη διάθεση για αμφισβήτηση και κοινωνική πάλη.
Η συστηματική παρακολούθηση σε όλα τα επίπεδα της εξέλιξης του φαινομένου, είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να μπορούμε να αποκαλύπτουμε στην κοινωνία το γιατί είναι καταστροφική για την κοινωνία αυτή η πολιτική και γιατί πρέπει να ορθώνουμε ακούραστα και αδιάκοπα εμπόδια στα σχέδια τους και προστατευτικά τείχη για τον λαό και τα παιδιά του
*Τοποθέτηση της Λύδας Μαλάμη στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΕΣΥΝ 2022