Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε στη Λιβαδειά το παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει» και το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «Πρόταση Ζωής» με θέμα: «Εξαρτήσεις και πρόληψη στην σύγχρονη εποχή».
Τους παρευρισκόμενους, ανάμεσα στους οποίους ήταν εκπρόσωποι σωματείων, μαζικών φορέων, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων κι εκπαιδευτικοί καλωσόρισε ο Πρόεδρος του παραρτήματος Γιώργος Στάντζος, ο οποίος είπε πως το ΕΣΥΝ Βοιωτίας συνεχίζει την πλούσια δραστηριότητά του «με σκοπό όχι απλά την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση ενάντια στα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις αλλά την προβολή, την ενίσχυση ενός τρόπου ζωής που με συλλογική δράση, με αθλητισμό και πολιτιστική δημιουργία, με μόρφωση και σταθερή εργασία, με αλληλεγγύη, θα ολοκληρώνει τον άνθρωπο ως προσωπικότητα. Γι` αυτό τον σκοπό, όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήσαμε σειρά επαφών με συλλόγους και μαζικούς φορείς, προκειμένου να προετοιμάσουμε δράσεις και πρωτοβουλίες σαν την σημερινή».
Ο Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος, αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ μίλησε για τον «ρόλο του σχολείου στην πρόληψη των εξαρτήσεων και των ναρκωτικών» και τόνισε πως «Το σχολείο εξ αντικειμένου είναι φορέας Πρόληψης: γιατί έχει κανόνες – υποχρεώσεις και δικαιώματα – δομημένο πρόγραμμα – θέτει όρια – είναι φορέας κοινωνικοποίησης – διαπαιδαγωγεί – διαπλάθει προσωπικότητες.» «Το σχολείο» είπε, «μπορεί να ενισχύσει την έγκαιρη κι έγκυρη πληροφόρηση για τις αρχές της πρόληψης, την προώθηση προσωπικής και κοινωνικής εκπαίδευσης για την ανάπτυξη συναισθηματικών, γνωστικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων και την αύξηση της αντίστασης απέναντι στις εξαρτήσεις». «Επίσης» συνέχισε, «την προώθηση και υιοθέτηση υγιών στάσεων ζωής και την ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων ως προς τη χρήση ουσιών και τη μείωση παραγόντων κινδύνου». Έθεσε τον προβληματισμό «σε δύο κομβικά στοιχεία τα οποία συσχετίζονται με τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών και την παραβατικότητα : την εκπαιδευτική αποτυχία και τη σχολική διαρροή» λέγοντας πως «το σχολείο όταν συγκρατεί έναν μαθητή στις τάξεις του είναι παράγοντας επιβραδυντικός για τη χρήση αρκεί η σχολική αποτυχία και η σχολική διαρροή να μην εκλαμβάνονται ως ατομική αποτυχία, αλλά ως αποτυχία της ίδιας της κοινωνίας, δηλαδή ως στοιχεία που έχουν άμεση σχέση με την κοινωνική δομή», παραθέτοντας και σχετικά στατιστικά στοιχεία από μελέτες.
Ο Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, ψυχολόγος, μέλος της ΕΕ του ΕΣΥΝ παρουσίασε τα «επικίνδυνα ιδεολογήματα απενοχοποίησης της χρήσης» που περιέχονται στο νέο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση. Μίλησε για την «ιατρικοποίηση του κοινωνικού φαινομένου της εξάρτησης» και τον προωθούμενο διαχωρισμό «λειτουργικού και μη λειτουργικού χρήστη», όπου «ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται όχι σαν μία προσωπικότητα που δυσφορεί σε συγκεκριμένες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές συνθήκες» αλλά μπορεί να κάνει τάχα «υγιή χρήση ναρκωτικών, δηλαδή χρήση που θα αποτελεί μέρος της καθημερινής ή λιγότερο καθημερινής ρουτίνας, χωρίς -υποτίθεται- βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες συνέπειες, με αποτέλεσμα την αθώωση περισσότερων κατηγοριών ναρκωτικών».
Η Αιμιλία Μπουζά, ψυχολόγος του Πολυδύναμου Κέντρου Υπηρεσιών Ψυχικής Απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ «Εν δράσει» που λειτουργεί στην Λιβαδειά, αναφέρθηκε στην φιλοσοφία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου οι οποίες είναι δημόσιες και δωρεάν για όλους, χωρίς απολύτως καμία διάκριση ή εισοδηματικό κριτήριο κι ανέπτυξε τους στόχους περαιτέρω ανάπτυξης των προγραμμάτων.
Ο Αργύρης Σκόνδρας, κοινωνιολόγος του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων «Πρόταση Ζωής», αφού ευχαρίστησε το ΕΣΥΝ για την πολύχρονη και σταθερή συνεργασία, μίλησε για την πείρα από την λειτουργία του Κέντρου πρόληψης κι ανέπτυξε τη σημασία των σχολών γονέων, την στήριξη στους εκπαιδευτικούς λειτουργούς κι ολόκληρης της σχολικής κοινότητας.
Ακολούθησε πλούσια συζήτηση και προβληματισμός, τέθηκαν κι απαντήθηκαν ερωτήματα, έγιναν τοποθετήσεις από το κοινό που συμμετείχε με μεγάλο ενδιαφέρον.
Η εκδήλωση έκλεισε ανανεώνοντας το ραντεβού για το «Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ Νέων» που όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα διοργανώσει το ΕΣΥΝ μαζί με τους φορείς του νομού, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών.