Είναι κι επίσημο πλέον ότι το Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ που διορίστηκε με την απαράδεκτη ΠΝΠ του 2019, είχε έναν και μόνο σκοπό: Να καταργήσει την ίδια τη φιλοσοφία του. Ο εσωτερικός κανονισμός που συνέταξε αποτελεί ευθεία επίθεση στη φιλοσοφία, τη δομή, τη λειτουργία αλλά και την αποτελεσματικότητα του ΚΕΘΕΑ.
Στη θέση τους προτάσσει ακατάλληλες μεθόδους που όχι μόνο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα σύγχρονα δεδομένα των εξαρτήσεων, αλλά υιοθετούν επικίνδυνων αντιλήψεων για την εξάρτηση όπως τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό μεταξύ «λειτουργικού και μη λειτουργικού χρήστη».
Η αποτελεσματικότητα του ΚΕΘΕΑ εδώ και τέσσερις δεκαετίες οφείλεται αδιαμφισβήτητα στον τρόπο λειτουργίας του!
Χιλιάδες νέοι έχουν βγει από τα προγράμματά του όχι μόνο «καθαροί», αλλά ολόπλευρα αναδιαμορφωμένοι και κοινωνικά ενταγμένοι. Σε αυτό συνέβαλαν εργαζόμενοι, θεραπευτές, οικογένειες και κυρίως η ίδια η φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ που δεν διαπραγματευόταν τη λεγόμενη «στεγνή» θεραπεία και βασιζόταν σε μια δομική λειτουργία που αποτελεί αντίβαρο στην ίδια την ουσία της ναρκωτικής ουσίας: Η θεραπευτική κοινότητα, προτάσσει την ενεργητική συμμετοχή, την αλληλεπίδρασή, την υπεύθυνη λήψη αποφάσεων, την ομαδική λειτουργία, την αλληλεγγύη, την ισοτιμία κόντρα στην παθητική αποδοχή των προβλημάτων, στην κοινωνική απομόνωση, στον ατομικισμό της εξάρτησης. Ακόμα και οι εκλογές του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ από όλα τα μέλη του (θεραπευόμενοι, εργαζόμενοι, οικογένειες εξαρτημένων) εξυπηρετούσαν αυτή τη φιλοσοφία και αποτελούσαν και αυτές μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας απεξάρτησης.
Ο κανονισμός δεν είναι περισσότερη δημοκρατία αλλά κατάλυσή της με σκοπό την αλλοίωση του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ!
- Αλλάζει το χαρακτήρα της ίδιας της θεραπευτικής διαδικασίας του ΚΕΘΕΑ καθώς εντάσσει τη «μείωση της βλάβης» στη λειτουργία του, σε μία εποχή μάλιστα που ο ίδιος ο πληθυσμός στον οποίο απευθύνεται η τελευταία συνεχώς μειώνεται.
- Μετατρέπει τη θεραπευτική κοινότητα, το θεμέλιο λίθο του ΚΕΘΕΑ σε ένα μόρφωμα που ονομάζει «Διεύθυνση Κλινικών Εφαρμογών», μέσω του οποίου καταργούνται ή συγχωνεύονται αυτοτελείς μονάδες, που ήταν εξιδεικευμένες σε ειδικούς πληθισμούς ή είδη εξάρτησης. Παράλληλα, αναπαράγει την αναχρονιστική ιατρικοποίηση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης, ενώ θέτει τις βάσεις για τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό μεταξύ «λειτουργικού και μη λειτουργικού χρήστη». Συγκεκριμένα, «μη λειτουργικοί» χρήστες θα θεωρούνται μόνο οι εξαρτημένοι από οπιούχα, οι οποίοι θα συντηρούνται σε έναν «κοινωνικό θάνατο» από τα υποκατάστατα και «λειτουργικοί» οι χρήστες των άλλων ναρκωτικών, οι οποίοι θα «επιλέγουν», αν θέλουν να πάνε σε μία τέτοια «διεύθυνση». Ουσιαστικά, η πλειοψηφία των θεραπευτικών δραστηριοτήτων της κοινότητας καταργείται!
- Συγχωνεύει και κλείνει μονάδες εμβαθύνοντας τις λογικές κόστους-οφέλους μέσα στη θεραπεία. Το κάθε Δ.Σ. καλείται να παίρνει αποφάσεις με γνώμονα το οικονομικό «κόστος» και όχι την θεραπευτική αποτελεσματικότητα. Η ίδια πολιτική έχει μειώσει κατά 21% το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ τα τελευταία χρόνια κι έχει καθιερώσει συμβάσεις ορισμένου χρόνου που αποτελούν εμπόδιο στη θεραπεία η οποία βασίζεται στη σταθερή θεραπευτική σχέση!
Η κυβέρνηση απάντησε στην επιδείνωση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης με την επιδείνωση των όρων απεξάρτησης!
Οι συνθήκες που διαμόρφωσε η καραντίνα και η διαχείριση της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μεθοδική προσπάθεια αθώωσης ναρκωτικών όπως η κάνναβη, επιδείνωσαν ραγδαία το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Στην Ελλάδα η χρήση κοκαΐνης αυξήθηκε κατά 1000 γραμμάρια τη μέρα ενώ η χρήση αμφεταμινών κατά 650%. Η Ελλάδα παρουσιάζει τριπλάσια άνοδο σε άγχος και θυμό σε σχέση με τις άλλες χώρες. Σε τέτοιες συνθήκες, που η συσχέτιση της χρήσης με κοινωνικές και οικονομικές αιτίες είναι πιο φανερή από ποτέ, η κυβέρνηση επιλέγει, αντί να αξιοποιήσει τον πιο αποτελεσματικό φορέα απεξάρτησης στην Ελλάδα να τον διαλύσει και να επενδύσει στην καλλιέργεια κάνναβης, στην επικίνδυνη αθώωση των συνεπειών της στη συνείδηση των νέων και στη γενίκευση των προγραμμάτων υποκατάστασης. Άλλωστε, τόσο αυτή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αμφισβήτησαν ποτέ τη γενίκευση των προγραμμάτων υποκατάστασης, την κατάργηση των στεγνών και τη λειτουργία της απεξάρτησης με λογικές κόστους-οφέλους, όπως επιτάσσουν και τα τελευταία σχέδια δράσης της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά.
Το ΕΣΥΝ καλεί να μη γίνει ανεκτή από κανέναν η διάλυση του ΚΕΘΕΑ! Απαιτούμε:
- Άμεση απόσυρση του νέου Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ.
- Άμεση κατάργηση της ΠΝΠ του 2019 που επιβάλλει διορισμό του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση και όχι από εκλογές.
- Δημιουργία νέων παραρτημάτων του ΚΕΘΕΑ όπου υπάρχει ανάγκη και άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η γραμματεία του ΕΣΥΝ