Το πρόβλημα των ναρκωτικών παραμένει στην κορυφή των κοινωνικών προβλημάτων και στην πατρίδα μας. Η καπιταλιστική κρίση, που έχει πλήξει ιδιαίτερα τον Ελληνικό λαό, αποτελεί μία επί πλέον αιτία για την επιδείνωση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης.
Η ανεργία, η φτώχεια, τα σοβαρά προβλήματα στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική ασφάλιση και προστασία, εντείνουν τα αδιέξοδα, την απογοήτευση και την ανασφάλεια, και οδηγούν όλο και πιο πολλούς νέους στο κοινωνικό περιθώριο. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τη διάδοση της χρήσης ουσιών, η οποία εδώ και πολλά χρόνια αξιοποιείται από την ΕΕ και από Κυβερνήσεις άλλων χωρών ως μέσο κοινωνικής χειραγώγησης και καταστολής.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, εξάλλου, ότι έχει ενισχυθεί η αντιεπιστημονική προσπάθεια για διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά». Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στην άνοδο της κερδοφορίας όσων νόμιμα ή παράνομα εμπορεύονται ναρκωτικά, αλλά κυρίως στην εξασφάλιση κοινωνικού ελέγχου στις νέες γενιές.
Τι επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τη χρήση-διάδοση των ναρκωτικών.
- Παραμένει ως βασικό πρόβλημα η πολυτοξικομανία, ξεπερνώντας το 80% των χρηστών.
- Τα υποκατάστατα της ηρωίνης (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) αποτελούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης την κύρια ουσία κατάχρησης.
- Η εξάπλωση των νέων συνθετικών ναρκωτικών λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις, ιδίως στις νέες ηλικίες, η δε αγορά τους γίνεται με ανεξέλεγκτο τρόπο κυρίως μέσω διαδικτύου.
- Έχουμε αύξηση της χρήσης σε μαθητές, ενώ παράλληλα παρατηρείται μείωση της ηλικίας έναρξης της χρήσης, και τάση εξίσωσης στα 2 φύλα.
- Έχουμε αύξηση της παραγωγής και χρήσης κάνναβης, ως αποτέλεσμα και της «αποδοχής» του συγκεκριμένου ναρκωτικού, που υιοθετείται από πολλές χώρες. Σήμερα μόνο στην Ευρώπη παράγονται πάνω από 800.000 τόνοι κάνναβης, με την πλειοψηφία τους να είναι βιομηχανικά παραγόμενοι.
Η κατάσταση στην Ελλάδα.
- Επεκτείνεται η πολυτοξικομανία.
- Έχουμε στροφή σε νέα φθηνά ναρκωτικά, με άμεσες και καταστρεπτικές συνέπειες για τον χρήστη.
- Η είσοδος στη χρήση ουσιών γίνεται από όλο και πιο μικρή ηλικία, με τον μέσο όρο έναρξης της χρήσης να είναι στα 13,5 έτη.
- Παρά το ότι η χώρα μας είναι στις χαμηλότερες θέσεις χρήσης στους μαθητές (9% στην Ελλάδα, 22% στην ΕΕ, 35% στις ΗΠΑ) έχουμε αύξηση της χρήσης, με τριπλασιασμό της χρήσης στους μαθητές μέσα σε μια 20ετία.
- Η χρήση ναρκωτικών συνδέεται όλο και περισσότερο με την ανεργία, την σχολική διαρροή, την οικονομική και πολιτιστική φτώχεια.
Η αντιναρκωτική πολιτική στη χώρα μας βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, ασκείται αποσπασματικά, χωρίς σοβαρό επιστημονικό σχεδιασμό, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού.
Με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά, που είναι πλήρως εναρμονισμένο με την Στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά, και με το νομοσχέδιο «Κώδικας Ναρκωτικών» ουσιαστικά:
- Ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση των δομών πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης, έρευνας και αξιολόγησης.
- Γενικεύεται η χρήση υποκατάστατων ηρωίνης εκτός από τα νοσοκομεία, και σε στρατόπεδα, ενώ ανοίγει σιγά-σιγά η προοπτική για συνταγογράφησή τους και από ιδιώτες γιατρούς.
- Υποβαθμίζεται ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης και των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων (ΚΕΘΕΑ, 18 Άνω) μέσα και από την οικονομική τους αφαίμαξη.
Η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά μας αφορά όλους, αφορά όλο τον ελληνικό λαό και τη νεολαία και δεν είναι υπόθεση αποκλειστικά των ειδικών.
Με αυτή την αντίληψη το ΕΣΥΝ στις 3 δεκαετίες δράσης του, πρωτοστατεί στην συσπείρωση δυνάμεων για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου αντιναρκωτικού κινήματος ενταγμένου στην πάλη του λαϊκού, του νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος. Ενός αντιναρκωτικού κινήματος που θα παλεύει ενάντια στις αιτίες που οδηγούν στη χρήση ουσιών.
Το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών με όπλο την 35χρονη πείρα του, την πολύμορφη δράση του όλα αυτά τα χρόνια και την επιστημονική μελέτη του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης στη χώρα μας και διεθνώς, προτείνει και απαιτεί ως άμεσα μέτρα:
- Τη διαμόρφωση Κεντρικού Σχεδιασμού με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη στην πρόληψη, την θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη.
- Την ενίσχυση της πρωτογενούς Πρόληψης. Ήδη το ΕΣΥΝ από το 2012 έχει καταθέσει την πρόταση του για την Πρόληψη με την κατάθεση της «Χάρτας Πρόληψης».
- Τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των προγραμμάτων απεξάρτησης και των δομών πρόληψης και θεραπείας.
- Την ενίσχυση της έρευνας και της αξιολόγησης στην μελέτη της διάδοσης των ναρκωτικών στη χώρα μας.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι τον ελληνικό λαό και τη νεολαία το ΕΣΥΝ εναντιώνεται:
- Στην προσπάθεια αποποινικοποίησης της χρήσης ναρκωτικών.
- Στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά» .
Μπροστά στην 26η Ιούνη 2015, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, το ΕΣΥΝ:
- Καλεί τη νεολαία, το εργατικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα να πλαισιώσουν τις γραμμές του Αντιναρκωτικού κινήματος, να εντάξουν τις θέσεις του ΕΣΥΝ στους καθημερινούς στόχους πάλης τους και να πρωτοστατούν μαζί με το ΕΣΥΝ στην πάλη ενάντια στις αιτίες που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών.
- Καλεί τα μέλη και τους φίλους του να πρωτοστατήσουν στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και με τη δράση τους να περνούν το μήνυμα «παλεύουμε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά».
Η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά και τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν την τοξικομανία, είναι αγώνας για τη ζωή είναι αγώνας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών
η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΥΝ
Έλα σε επαφή με τα Παραρτήματα του ΕΣΥΝ σε όλη τη χώρα: Αθήνα, Πειραιάς, Ν.Ιωνία, Θρακομακεδόνες – Αχαρναί, Χαλάνδρι, Καλλιθέα – Ν. Σμύρνη, Βύρωνας – Καισαριανή, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Κέρκυρα, Χανιά, Λάρισα, Κοζάνη, Πτολεμαϊδα