Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή
Σκέψου – Ονειρέψου – Πάλεψε.
Η φετινή παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών βρίσκει τις αιτίες που οδηγούν τη νεολαία στην χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών πιο οξυμένες από ποτέ. Σε όλο και μικρότερη ηλικία οι νέοι αναγκάζονται να βιώσουν τις συνέπειες της κρίσης, την επίθεση στα δικαιώματά τους που συρρικνώνονται δραματικά. Βλέπουν να υψώνονται περισσότερα τείχη στα μονοπάτια που προσπαθούν να χαράξουν για να εκπληρώσουν τα όνειρά τους.
Σ’ αυτό το ζοφερό για τους νέους περιβάλλον, κάποιοι θέλουν να τους οδηγήσουν σε πλαστές διεξόδους μέσω των εξαρτήσεων. Θέλουν να τους οδηγήσουν στη φυγή από τα προβλήματα αντί της αντιμετώπισής τους, στην «κοπάνα» από τον πραγματικό κόσμο αντί της αλλαγής του, στη μείωση των απαιτήσεων αντί της διεκδίκησης για την ικανοποίηση των αναγκών τους.
Σήμερα στη χώρα μας:
- Αυξάνονται τα ποσοστά χρήσης και εξάρτησης στους νέους.
- Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών αρχίζει σε όλο και πιο μικρή ηλικία.
- Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός καινούριων επικίνδυνων ναρκωτικών που εμφανίζονται στην αγορά και επιδεινώνουν την υγεία των εξαρτημένων.
Σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες, μεθοδεύεται η σταδιακή διάλυση των δομών απεξάρτησης, ενώ συνεχίζεται η ενίσχυση των μονάδων χορήγησης υποκατάστατων, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει αλλά συντηρεί το πρόβλημα της εξάρτησης.
Η οικονομική κρίση συνθλίβει τις ελπίδες για κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων, καθώς τους οδηγεί στο ίδιο τοξικό περιβάλλον που τους έριξε στη χρήση, μειώνει το κίνητρο για θεραπεία και έχει αυξήσει τις υποτροπές. Η απουσία μέτρων για ομαλή κοινωνική επανένταξη, βάζει επιπλέον εμπόδια.
Σ’ αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για τη νομιμοποίηση της κάνναβης με πρόσχημα ευεργετικές και χρηστικές ιδιότητές της. Με το νόμο που ψήφισε πρόσφατα, στοχεύει κατευθείαν στο μυαλό και στην καρδιά των νέων ανθρώπων. Όμως δεν μπορούν να μιλούν για το καλό της υγείας μας αυτοί που μας πετάν έξω από τα νοσοκομεία. Δεν μπορούν να μιλούν για ελευθερία αυτοί που φιμώνουν στόματα στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς και σέρνουν στα δικαστήρια νέους ανθρώπους που αγωνίζονται.
Αυτό που δε λέει η κυβέρνηση είναι ότι :
- Όπου νομιμοποιήθηκε η “φαρμακευτική κάνναβη”, σταδιακά νομιμοποιήθηκε και για ψυχαγωγική χρήση, παρατηρήθηκε δε αύξηση των ποσοστών χρήσης και εξάρτησης όχι μόνο κάνναβης αλλά και γενικότερα ναρκωτικών. Στις ΗΠΑ, η χρήση φτάνει στο 36% των μαθητών, ενώ 1 στους 3 μαθητές αναφέρει ότι προμηθεύτηκε κάνναβη με ιατρική συνταγή που δόθηκε σε κάποιον άλλον.
- Η κάνναβη δεν προτείνεται από κανέναν επιστημονικό φορέα ως θεραπεία πρώτης επιλογής.
Ο νόμος δεν κάνει καμία αναφορά στις δραστικές ουσίες που η επιστημονική έρευνα έχει ξεχωρίσει ή στην περιεκτικότητα των σκευασμάτων σε αυτές. Με το γενικό προσδιορισμό “τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης” αφήνει ανοιχτό το περιθώριο να βαφτίζεται το χασίς φάρμακο. Παρακάμπτει μια σειρά από επιστημονικές διαδικασίες που απαιτούνται για να κατασκευαστεί ένα φαρμακευτικό σκεύασμα χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον τρόπο πρόσβασης σε αυτή ενώ η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι μπορεί να δίνεται από τα φαρμακεία μέχρι και μέσω αυτοκαλλιέργειας.
Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η υγεία, η θεραπεία, η ανακούφιση των ασθενών, αλλά η άμβλυνση των αντιστάσεων ενάντια στην κάνναβη!
Και αυτό, ενώ είναι γνωστό ότι:
- Το 80% των νέων κάτω από 20 ετών που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα ζητούν θεραπεία από την κάνναβη (ΟΗΕ, 2016)
- Την τελευταία δεκαετία έχει τριπλασιαστεί η συστηματική χρήση κάνναβης στους μαθητές.
- Το 84% των ενηλίκων χρηστών ξεκίνησαν τη χρήση ουσιών με κάνναβη. Το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 90% για τους εφήβους (απολογισμός ΚΕΘΕΑ, 2016).
Ποιοι κερδίζουν από την κατάσταση που διαμορφώνει η κυβέρνηση;
Κερδίζουν οι μεγάλες βιομηχανίες που είναι έτοιμες να θησαυρίσουν από την κάνναβη, απαλλαγμένες από τους απαραίτητους αλλά ακριβούς γι’ αυτές ιατρικούς ελέγχους!
Κερδίζουν εκείνοι που ακολουθώντας τη λογική της «μείωσης της βλάβης», θέλουν να ζούμε με τα ναρκωτικά και όχι να παλεύουμε κατά των κοινωνικών αιτιών που γεννούν και αναπαράγουν την τοξικοεξάρτηση. Που ακυρώνουν κάθε πρόληψη προβάλλοντας την «ακινδυνότητα» των υποτιθέμενων «μαλακών ναρκωτικών»!
Κερδίζει καθένας που θέλει τη νεολαία στην «απ’ έξω» και βάζει στο στόχαστρο το μέλλον και τα όνειρά της. Κερδίζουν αυτοί που βαφτίζουν ελευθερία την ανελευθερία, τρόπο ζωής την υποταγή, μόδα και «μαγκιά» την παραίτηση!
Το ΕΣΥΝ καλεί το λαό, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, να κάνουν τη μόνη ελεύθερη επιλογή. Να δυναμώσουν το αντιναρκωτικό μέτωπο, τις γραμμές των μαζικών φορέων και των σωματείων που συμμετέχουν σ’ αυτό. Να διαλέξουν τη διεκδίκηση απορρίπτοντας στην παραίτηση, να στοχεύσουν τις κοινωνικές αιτίες που οδηγούν τους νέους στις εξαρτήσεις. Να γίνουν πρωταγωνιστές της ζωής, κόντρα στο ρεύμα που οδηγεί στη φυγή από την πραγματικότητα και στις εξαρτήσεις.
Μαζικά και οργανωμένα να παλέψουμε για:
- Να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τη «φαρμακευτική κάνναβη».
- Να μην περάσει η αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης που βασίζεται στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά».
- Αντιναρκωτική πολιτική με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Ενιαίου Φορέα Πρόληψης-Θεραπείας-Κοινωνικής Επανένταξης
- Στήριξη των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κύριο μοντέλο θεραπείας
- Να σταματήσει η χορήγηση υποκατάστατων της ηρωίνης από τα Κρατικά Νοσοκομεία.
- Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς της Πρόληψης και της Απεξάρτησης.
- Να ενισχυθεί ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης. Να εφαρμοστούν προγράμματα εκπαίδευσης για τις εξαρτήσεις σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.
- Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, μέτρα για την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων, ως μέσο για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους και την πρόληψη απέναντι στις εξαρτήσεις.
Δείξε την έξοδο σε όποιον σε θέλει «στην απ’ έξω»
Ενάντια σε κάθε εξάρτηση, κάνε τη μόνη ελεύθερη επιλογή!