Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των 38ου και 24ου ΓΕΛ, 38ου και 24ου Γυμνασίων, 102ου και 134ου Δημοτικών Σχολείων Αθηνών, σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων της 7ης Διαμερισματικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων και το Παράρτημα Αθήνας του ΕΣΥΝ, το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 στο αμφιθέατρο του Γκύζη.
«Βρέθηκα στη “ΣΤΡΟΦΗ” γιατί ο γιος μου έκανε χρήση ουσιών και το μάθαμε όταν ειδοποιηθήκαμε ένα βράδυ από την αστυνομία, ότι ο γιος μας έχει συλληφθεί. Εκεί ήρθαμε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Γιατί δίναμε άλλοθι στο παιδί μας για όσα βλέπαμε, λέγοντας ότι είναι κλειστό παιδί, φταίει η εφηβεία κ.ά. Φτάσαμε στη “ΣΤΡΟΦΗ” από μια ανακρίτρια. Και στο πρόγραμμα συναντήσαμε γονείς που είχαν το ίδιο πρόβλημα με μας και πλέον το είχαν αντιμετωπίσει. Ο γιος μου είναι τώρα στην επανένταξη. Είτε μας αρέσει η πραγματικότητα είτε όχι, πρέπει να την παλεύουμε. Εμείς έχουμε τη δύναμη και το σύνθημα της “ΣΤΡΟΦΗΣ” είναι εύστοχο: Μπορείς, αλλά όχι μόνος». Με αυτά τα λόγια, μίλησαν στην εκδήλωση, αναδεικνύοντας τη δύναμη της συλλογικής πάλης, γονείς από το Σύλλογο Οικογένειας του θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ» (το οποίο απευθύνεται σε εφήβους που κάνουν χρήση ουσιών).
«Η απεξάρτηση από τη χρήση ουσιών μπορεί να λειτουργήσει ως “ευκαιρία” για να αναδυθούν και να λυθούν προβλήματα του ανθρώπου και της οικογένειας. Για να γίνει στροφή σε μια ζωή ουσιαστική, με νόημα», επισήμανε η Κυρατσώ Σκορδογιάννη, υπεύθυνη του προγράμματος «ΣΤΡΟΦΗ». Ενώ η Ιλιάνα Ναζεντιάδου, εκ μέρους του ΕΣΥΝ, προσδιόρισε το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, ανέλυσε τις τραγικές συνέπειες της νομιμοποίησης των ναρκωτικών όπου αυτή εφαρμόστηκε. «Η μάχη, είπε, ενάντια στα ναρκωτικά είναι μάχη για τη ζωή και πρέπει να δίνεται σε όλα τα πεδία. Κανείς νέος δεν πέφτει στα ναρκωτικά επειδή θέλει να πεθάνει. Όλοι να ζήσουν θέλουν, αλλά κάποιοι δεν ξέρουν τον τρόπο».