Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το Παράρτημα Λάρισας του ΕΣΥΝ και η Ενωση Γονέων Λάρισας με θέμα «Η έκφραση του κοινωνικού φαινομένου της εξάρτησης σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου», την Τετάρτη 30 Μάρτη 2016, στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας.
«Καλούμε γονείς μαθητές και εκπαιδευτικούς ν’ αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με ψηλά το κεφάλι, αγωνιστικά. Να διαλέξουν να ακολουθούσουν συνειδητά έναν αισιόδοξο τρόπο ζωής που είναι ο αντίποδας της μιζέριας, της απογοήτευσης, της αποξενώσεις, της φυγής.
Σαν ένωση έχουμε ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα στη ζωή και αυτόν τον δρόμο βαδίζουμε. Γ ια αυτό και δεν υπάρχουν μπροστά μας αδιέξοδα. Τα αδιέξοδα υπάρχουν μονό όταν σταματά ο αγώνας. Η μοναδική πραγματικά ελεύθερη επιλογή είναι α αγώνας για μια καλύτερη ζωή, τέτοια που δικαιούται η νεολαία για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της» ανέφερε στο χαιρετισμό της η Ελένη Τσιπλάκη, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λάρισας
Κεντρικός ομιλητής ήταν Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος, Γραμματέας ΕΣΥΝ. ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι: «Όταν η ίδια η ζωή, το κοινωνικοοικονομικό μας σύστημα, τα μέσα ενημέρωσης, ακόμα και η εκπαίδευση μαθαίνει το παιδί στον ανταγωνισμό, στον ατομισμό, στην φυγή από την πραγματικότητα και στην επιτυχία μέσα από τις δικές του δυνάμεις σίγουρα οφείλουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα από όσα μέχρι σήμερα νομίζουμε.
Ειδικά σήμερα σε συνθήκες όξυνσης της κρίσης που ο νέος άνθρωπος πρέπει να μάθει να προσαρμόζεται και από μορφωμένος να γίνεται εκπαιδεύσιμος, από σταθερή δουλειά να έχει περιστασιακή, αντί για μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες του να έχει μισθό χαρτζιλίκι, όταν ακόμα και η αντανάκλαση της ολοκλήρωσης της προσωπικότητας καθορίζεται από την εξωτερική εμφάνιση και όπως επιτάσσει το life style.
Είναι σημαντικό λοιπόν να μιλάμε στα παιδιά με το όπλο της αλήθειας, έτσι τα δυναμώνουμε και για το σήμερα, αλλά και γι αυτά που θα έχουν να αντιμετωπίσουν αύριο ως ενήλικες οι ίδιοι, δίνοντας έτσι βάσεις για να αναλάβουν και την προσωπική τους ευθύνη να αντιμετωπίζουν τη ζωή και την κοινωνική πραγματικότητα όσο ενηλικιώνονται και εντάσσονται στην κοινωνική πραγματικότητα.
Οφείλουμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την κρίση ανοιχτά, δείχνοντας τις αιτίες της και προετοιμάζοντας τα για τις αναγκαίες προσαρμογές που πιθανόν κάνουμε ως οικογένεια. Είναι σημαντικό λοιπόν και εμείς με τη στάση μας να μην μαθαίνουμε τα παιδιά, τις επόμενες γενιές να ζουν με μειωμένες απαιτήσεις σχετικά με τις ανάγκες τους.
Πρέπει να δίνουμε ελπίδα στα παιδιά. Ελπίδα θα τους δώσουμε και με την δική μας ενεργητική στάση για τη ζωή και την αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι με την παθητική στάση και τη συναίνεση.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: « Η τοξικομανία δεν είναι απλά η χρήση μια ουσίας, αλλά είναι τρόπος ζωής. Είναι τρόπος ζωής που το άτομο υποτάσσει κάθε του δράση, κάθε ανάγκη στην αναζήτηση της ουσίας.
Διαμορφώνει τις κοινωνικές του σχέσεις γύρω από την αναζήτηση της ουσίας, αποξενώνεται από το κοινωνικό γίγνεσθαι και κυρίως αποξενώνεται από την ουσία του εαυτού του. Γι’ αυτό και η εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες είναι ακραία μορφή αλλοτρίωσης που αντιτίθεται στην ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης και στον άνθρωπο ως κοινωνικό όν. Τα ναρκωτικά δεν οδηγούν μόνο στον φυσικό θάνατο, αλλά και στον κοινωνικό θάνατο, διαμορφώνοντας ανθρώπους σκιές στο περιθώριο της ζωής και των κοινωνικών σχέσεων.
Το βασικό είναι ότι η χρήση ναρκωτικών οδηγεί στην έλλειψη κινήτρου για τη ζωή αφού τα πάντα υποτάσσονται στην ψευδεπίγραφη ευχαρίστηση που μου προσφέρει η ουσία που κάνω χρήση. Και εμείς δεν θέλουμε τη νέα γενιά στο περιθώριο της ζωής, αλλά τους θέλουμε πρωταγωνιστές της ζωής, για να διαμορφώσουν τη ζωή που τους αξίζει. Θέλουμε νέους ανθρώπους με καθαρή συνείδηση για να μπορούν να φέρουν τη ζωή στα μέτρα τους».
Επίσης στην εκδήλωση έκαναν παρέμβαση εκπρόσωποι από το ΚΕΘΕΑ, το Κέντρο Πρόληψης και το Πρόγραμμα Αυτοβοήθειας.